Pompoen soep recept Instant Pot

Hele pompoen in zijn geheel bereiden is nog nooit zo gemakkelijk geweest met Instant Pot DUO 7-1. Keuze uit kookprogramma stomen met handmatige instellingskeuze of automatische soep kookprogramma.

Ingrediënten:

 • 1 fles pompoen klein/middel formaat.  Ook geschikt Hokkaido (Japanse kleine pompoen) of gewone winter pompoen een kleine rond 1,5 kg of een gesneden stuk.
 • 1 grote appel, in kwarten gesneden met of zonder schil
 • 1 eetlepel boter
 • 1 kleine ui gehakt
 • 1 grote teen knoflook gehakt
 • 2-4 takjes verse tijm en/of oregano of ½ tl gedroogde tijm of Italiaans/Provençaalse/Mediterrane kruidenmix
 • Optioneel: ¼ – ½ tl Chili vlokken
 • Zout naar smaak
 • 350 – 500 ml kippenbouillon

Bereidingswijze stomen en blender:

Voor deze snelle pompoen soep heb ik de pompoen van tevoren geschild en in grove stukken gesneden en daarbij de appel aan toegevoegd. Voor gebruik “steam” stoom kookprogramma klik hier voor uitleg en informatie.

 1. In een stoommandje doe de pompoen erin met de appelparten erboven op, sluit deksel en ventiel dicht.
 2. Op keuzemenu stoom (steam) menu programma indrukken dan met instellingsknoppen + en – 6-8 min invoeren.
 3. Bak de ui glazig eerst voeg dan de knoflook toe, zodra aroma loskomt dan overige ingrediënten erbij met gestoomde pompoen en appel als laatst.
 4. Voeg de hoeveelheid kippenbouillon erbij 350 ml voor dikkere en 500 ml voor dunnere soep en breng het geheel aan de kook.
 5. Vervolgens alles met een staafmixer tot een gladde massa maken en je kan het opdienen.

Vitamix Blender

Indien je een Vitamix blender hebt dan kun je nadat je de ui en knoflook glazig bakt, alle ingrediënten in de blender kom doen. Door de snelle wrijvingswarmte van de messen wordt de soep verwarmt. Dit is alléén met gebruik van een Vitamix bij een gewone blender moet bouillon reeds verwarmd zijn anders na verhitten in soeppan.

Pompoen soep

Pompoen soep met geroosterde fennelzaad

Bereidingswijze automatische kookprogramma “soup”
 1. Druk op de Sauté knop en voeg de boter in de binnen pot met de uien en knoflook toe en roer goed rond. De bodem heeft een lichte bolling en door het rond roeren bak je gelijkmatiger.
 2. Zodra aroma loskomt voeg pompoen en appel toe met overige ingrediënten alles goed omroeren voor ongeveer 3-4 min. Dan de bouillon 350-500ml eraan toevoegen.
 3. Deksel erop, ventiel sluiten en druk op “Soup” kookprogramma in het beeld verschijnt automatische tijdsduur van 15 minuten.
 4. Zodra de vlotter (naast ventiel) omhoog is gekomen weet je dat er druk is opgebouwd. Vervolgens aan het einde van de kooktijd, wacht voor NPR (natural pressure release) dit houdt in ‘laat de druk vanzelf terug lopen’ duurt ongeveer 15-20min.
 5. Klaar om in soepkoppen of borden te serveren.
 6. Garneertips;
  1. Scheutje zure room met wat fijngesneden bosui of bieslook
  2. Kokosroom met geroosterde kokos
  3. Licht gezouten, chili geroosterde pompoenpitten als garnering.
  4. Bestrooi met licht geroosterde venkelzaad eroverheen.
Opgelet!

Alles met veel vocht niet voortijds ventiel openzetten, dit veroorzaakt een hete spuitende geiser die brandwonden kunnen veroorzaken. Van de kostelijke inhoud blijft niet veel van over en is al de gedane moeite om iets lekkers te bereiden tenietgedaan.

Instant Pot heeft de mogelijkheid om automatisch tot 10 uur lang eten warm te houden. Tevens de mogelijkheid om handmatig warmhoud instellingtijd zo kort als 50 min tot 99 uur in te voeren. M.a.w. je kunt ‘s ochtends alle ingrediënten in de pot doen tijd en kookprogramma instellen en tegen de tijd dat je thuiskomt is het eten warm en klaar.

Behalve deze pompoen snel recept, volgt hierna onze meest populaire Thaïse pompoen soep en zuurdesem volkoren pompoen brood bollen. Blijf volgen!

Heb je nog andere vragen of wil je meer weten over Instant Pot, recepten of ingrediënten vul onze contact formulier in of stuur een e-mail naar info@asianfoodtrail.com.

Deze post bevat affiliate links, mocht je het product net als ik interessant vinden en tot koop overgaan dan krijg ik daar een bepaald percentage van. Je steunt mij en mijn blogwebsite wanneer via mijn affiliate link een aankoop plaatsvindt. Voor meer informatie lees mijn disclaimer.