BBQ saus kippenvleugels recept Instant Pot

Kippenvleugels, kipkluifjes en drumsticks zijn populaire kipdelen in elke wereldkeuken. Wat je er al niet mee kan bereiden met zo veel kruidenmengsels en marinade mixen als keuzes. Het is snel en makkelijk klaar te maken en leent zich werkelijk voor elk menu onderdeel; snack, tussendoortje , voorgerecht, bijgerecht of als hoofdgerecht.

Je raakt nooit uitgegeten of verveeld met de talloze bereidingswijzes en met behulp van allerlei simpele of flitsende kookgereedschappen. We beginnen dan ook maar net het vuur op te stoken voor diverse gerechten. Ik had eerder al Kippenvleugels in een soja-chili marinade (Engelstalig) post gedeeld, die bereidt je gewoon op het fornuis.

BBQ saus kippenvleugels recept wordt in de Instant Pot Duo voorbereid met de hogedruk kookfunctie. Na de bereiding kun je er voor kiezen om het gelijk op de barbeque of in de oven grill af te maken voor een krokante vel en een mooi gouden kleur. Ik vind een krokante vel en lichtelijk geblakkerd wel lekker, maar niet zover door als “blackened fish/chicken”die je bij de Cajun-keuken kan verwachten.

 

In die keuken is de ‘heilige drie-eenheid’ van belang maar dat bewaar ik voor bij mijn favoriete jambalaya en gumbo binnenkort, hier is alvast een voorproefje van Zwarte Bonen recept (Engelstalig) om alvast op te warmen. OK, terug naar de vleugels.

BBQ saus Kippenvleugels recept Instant Pot

 

BBQ saus kippenvleugels

2 kg hele kippenvleugels (bestaat uit vleugeltip, middenvleugel en vleugelstick) Je kan het ook variëren met 1 kg drumsticks of kippenbouten in 3 delen gehakt.

Optioneel: 1-2 tl gedroogde chilipepers vlokken en/of Cayennepeper. Of verse Spaanse peper, verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes. Gebruik in dit recept geen scherpe pepers zoals Madame Jeanette of Bird’s eye chillies deze zijn te scherp en overheersend.

Voor een beetje pit had ik nu een mix van 1 tl Chili vlokken en Cayenne peper poeder met elkaar gemengd en toegevoegd. Vaak wissel ik af met o.a Sambal Badjak, Thai Siracha saus of Piri Piri kruiden mix Portugees of Afrikaanse versie. Daarmee proeft het net elke keer iets anders terwijl je dezelfde bereidingswijze toepast.

Disclaimer: Deze post bevat affiliate links bij aankoop via het gebruik van deze service links ontvangt Asianfoodtrail een kleine commissie, dat heeft geen invloed op de aankoopsprijs. Voor volledige disclaimer inhoud het artikel bevindt zich in de linker bar of klik hier.

Kook notities

Tips voor Keto, LCHF, Paleo en T2D (type 2 diabetes)

 • Kookliefhebbers kunnen hun eigen suikervrije BBQ-saus maken of kies een goed suikervrij merk zoals bijvoorbeeld in de aanbevelingen hieronder.
 • Voor gebruik in o.a. mijn smoothies of het bakken daarvoor heb ik o.a. erythritol, inulin, Stevia, dadelpasta en Chinese Lo Han Guo als zoetmiddel.
 • Een van mijn favoriete opties die ik nu vaak gebruik is o.a. Lakanto monk fruit suiker het bevat 0 calorieën, heeft een geweldige zoete smaak zonder de lichte bittere nasmaak zoals bij Stevia. Er is ook een Lakanto suikervrij Maple siroop die honing en siroop in recepten kan vervangen zonder enig smaak verlies.
 • Voor het bereiden van sticky BBQ chicken wings kun je deze suikervrij optie gebruiken i.p.v. de calorierijke suikers.
 • Hoofdingrediënt van Lakanto bestaat uit Luo Han Guo, een andere Engelse gebruikte term is “Monk fruit sugar”. Het is kenmerkend vanwege laag calorie en laag glycaemic gehalte als voedsel ingrediënt daarbij 300x zoeter dan gewone suiker.

Luo Han Guo, monkfruit komt oorspronkelijk uit zuid China. In TCM, Traditionele Chinese Geneeskunde is het al eeuwenland een traditioneel medicijn wat toegepast wordt met name voor behandeling van obesitas en diabetes.

Het wordt gebruikt bij bereiding van Chinese medicinale of gewone thee en het koken. Mijn familie gebruikt het maar had hiervoor niet gerealiseerd een verborgen agent te hebben als een gezondheidshulpmiddel. Dat de bijzonder gezonde werking hiervan totaal niet bekend is bij Nederlandse diabetespatiënten en overige consumenten die op hun gezondheid moeten letten.

Sinds het volgen van Keto diet ben ik hier meer bewuster van geworden. Luo Han Guo tea en poedervorm is behalve online eveneens verkrijgbaar bij Aziatische en Chinese supermarkten en Chinese kruidenwinkels.

 

1. BBQ wings Instant Pot dinner tonight 2. Recipe in English


 

BBQ saus kippenvleugels recept Instant Pot

sticky BBQ wings, BBQ saus kippenvleugels

By RongHua Ching Published: June 28, 2017

 • Yield: 2 kg (4-8 Servings)
 • Prep: 5-7 mins
 • Cook: 10-12 mins
 • Ready In: 50 mins

Kippenvleugels, kipkluifjes en drumsticks zijn populaire kipdelen in elke wereldkeuken. Wat je er al niet mee kan bereiden met zo veel …

Ingredients

Instructions

 1. Wrijf de kippenvleugels en/of kippendelen met zout, peper in. Zet de Multi-cooker IP op sauteer stand “sauté”.
 2. Voeg dan in de pot alle overige ingrediënten toe, breng het aan de kook blijf roeren totdat het geheel een lobbige saus vormt. Proef en pas de smaak de aan indien nodig.
 3. Vervolgens gaan de kippenvleugels en/of andere kipdelen erbij, wentel het geheel goed om zodat alle delen goed bedekt zijn in saus.
 4. Dan de deksel op de IP, sluit het ventiel door in sluit stand te zetten “close”. Op het menuscherm druk op “pressure” knop en druk manueel de tijd in met “+/-“ knoppen. Toets in 10 min voor vers kippenvlees of 12 min voor bevroren kippenvlees.
 5. Zodra de bereiding klaar is geeft IP een alarmsignaal af, draai dan het ventiel gelijk op open om de druk vrij te laten lopen.
 6. Haal de deksel van de pan, zet de oven grillplaat klaar en druk de sauteer knop “sauté” opnieuw in en zet de ovengrill aan.
 7. Met een tang plaats snel de kippenvleugels en kipdelen op de oven grillplaat. In de tussentijd kookt het vocht in om te veranderen in BBQ-saus. Nadat het voor de helft of 2/3 is ingekookt en de gewenste saus dikte is bereikt, proef en voeg indien nodig nog smaakmakers toe.
 8. Breng dan de saus met een kwast aan en bestrijk alle kipdelen goed in en plaats de grillplaat onder de grill voor 3-5 min. Het begint nu nog lekkerder te ruiken in de keuken.
 9. Houdt het in de gaten, haal grillplaat eruit en draai kipdelen om en bestrijk de andere zijde ook met de BBQ-saus vervolgens terug onder de grill voor 3-5 min. Let op dat het niet door schiet, de saus karamelliseert heel snel onder de ovengrill of op een barbecue.
 10. Serveer de lekkere BBQ-saus vleugels warm of koud met de BBQ-saus ernaast als dipsaus. De gekarameliseerde BBQ-saus is lekker kleverig, je eet de BBQ-kippenvleugels en likt je vingers erbij op!

WordPress Recipe Plugin by ReciPress