Komkommers in mosterdsaus relish

Komkommers in mosterdsaus, een relish gebaseerd op een recept uit een Amerikaans boek met de titel “Pickles & Relishes“. Een nieuwe herziene en actuele versie is nu ook in Nederland te bestellen door de link hierboven aan te klikken. Ik kreeg het boek jaren geleden te leen van een vriendin om de recepten te lezen. Inmiddels meerdere inmaakboeken verder denk ik er nog steeds met plezier eraan terug, kan het van harte aan bevelen.

Via dit boek heb ik kennis gemaakt met Andrea Chesman, een zeer productieve Amerikaanse schrijfster over alles wat met eten heeft te maken. Behalve schrijven redigeert zij ook andere kookboeken en heeft daardoor geweldige kennis en inzicht over de Amerikaanse keuken. Zij heeft meerdere succesvolle boeken en bekroonde titels op haar naam staan met veel informatie en lekkere recepten erin, daar maak ik binnenkort een overzichtslijst van.

Dit Engelstalige boek bevat 150 snelle en gemakkelijke recepten om mooie oogstopbrengsten in heerlijke augurken en relishes te verwerken, met behulp van weinig of geen zout. Alle hierin beschreven technieken voldoen aan de huidige USDA-richtlijnen, de Amerikaanse afdeling van Landbouw. USDA voedsel- en waren autoriteit is dé bron voor recentelijk onderzoek gebaseerde aanbevelingen voor de meest gebruikte methoden van het thuis inmaken (bewaren) van voedsel. In 2015 hebben zij een handleiding uitgebracht voor het thuis preserveren van voedsel; The Complete Guide to Home Canning.

Hieronder boeken promotie, waarvan ik twee engelstalige digitale titels in mijn kookboeken collectie heb staan. Ik ben zeer enthousiast over Asian Pickles het is een verzameling van zuid-oost Aziatische recepten, lekker bij-gerechten en plekken die ook bezocht zijn met bijbehorende leuke herinneringen. Meest verrassende in deze reeks is Kansha een Japanse vegan/vegatarische kookboek, waar de basis diepgeworteld is vanuit de boedhistische filosofie en dagelijkse levensstijl. Waar het behoud van natuurlijke bronnen, het tegen gaan van verspilling met daarbij het waarborgen van de hoogstmogelijke voedingswaarde te behouden. De gerechten worden in alle eenvoud als stil levens op een palet in kleine serveerschalen of kommen gepresenteerd. Eten verheven tot kunst zonder te vergeten dat de honger gestild moet worden.

Deze post bevat affiliate Bol.com & Amazon.com links, mocht je het product net als ik interessant vinden en tot koop overgaan dan krijg ik daar een bepaald percentage van. Je steunt mij en mijn blog website wanneer via mijn affiliate link een aankoop plaatsvindt. Voor meer informatie lees mijn disclaimer.

Komkommers in mosterdsaus relish

komkommers, relish

By RongHua Ching Published: December 7, 2016

 • Yield: 2.5 kg (g Servings)
 • Prep: 35 mins

Komkommers in mosterdsaus, een oud recept 'cucumber relish' met pittige Colman's mosterdpoeder. Origineel recept van Andrea Chesman uit Pickles & Relishes.

Ingredients

 • 250 gram zout of pekelzout coloroso
 • 250 gram suiker
 • 250 gram mosterdpoeder Coleman's (is pittig van smaak) of generieke mosterdpoeder
 • 1 gallon witte azijn (3.78=4ltr) Inmaakazijn is helder en heeft juiste uur graad.
 • 2,25 kg kirby komkommers of augurken

Instructions

 1. Nadat de komkommers of augurken een ijskoud bad hebben gehad om knapperigheid te bevorderen, snijd beide uiteindes maar zeker bloemzijde eraf. Indien niet goed weggesneden, de bloesem draagt enzymen die het inmaakproces afbreken (ipv stevig zachter) en daardoor onveilig maken voor consumptie.
 2. Komkommers in de lengte doorsnijden en in gelijke grootte, half of kwarten. Of voor de relish snijdt de komkommers of augurk in dobbelsteenjes.
 3. Vervolgens bereidt je de inmaakvloeistof in de inmaakpot door de 4 eerste ingrediënten zeer goed samen te mengen totdat alles in zijn geheel is opgelost.
 4. Optioneel: Leg de wijnbladeren op de bodem² (dit was tot voor kort een natuurlijke manier om komkommers/augurken knapperig te houden) Vul de inmaakpot vol met komkommer/augurken met net genoeg bewegingsruimte om te kunnen bewegen in de inmaakvloeistof.
 5. Bedek de komkommers met inmaakglas zodat ze goed ondergedompeld blijven in de inmaakvloeistof. Zet het weg, na 6 weken zijn ze klaar om gegeten te worden. Indien ze koel opgeslagen worden in een koele ruimte (meestal kelder/koelkast) dan zijn ze maanden houdbaar.
 6. Ter Info: ¹Cider azijn dat is geler van kleur en beinvloedt daardoor ook de inmaakvloeistof. Nog een andere optie waar ik sinds kort mee bekend ben is het gebruiken van wei voor lacto-fermentatie. Wei is het vocht wat overblijft na het zeven en uitlekken van melkkefir fermentatie. ² druivenbladeren bevatten verschillende hoeveelheden van een natuurlijke remmer die het effect van een verzachtend enzym dat op beschimmelde komkommer bloesems vermindert. Als je bij de verse komkommers de bloesem gelijk verwijdert, is er geen reden om een druivenblad toe te voegen aan je glazen weckpot of ander fermentatievat.

WordPress Recipe Plugin by ReciPress