Archives

BBQ saus kippenvleugels recept Instant Pot

Kippenvleugels, kipkluifjes en drumsticks zijn populaire kipdelen in elke wereldkeuken. Wat je er al niet mee kan bereiden met zo veel kruidenmengsels en marinade mixen als keuzes. Het is snel en makkelijk klaar te maken en leent zich werkelijk voor elk menu onderdeel; snack, tussendoortje , voorgerecht, bijgerecht of als hoofdgerecht.

Je raakt nooit uitgegeten of verveeld met de talloze bereidingswijzes en met behulp van allerlei simpele of flitsende kookgereedschappen. We beginnen dan ook maar net het vuur op te stoken voor diverse gerechten. Ik had eerder al Kippenvleugels in een soja-chili marinade (Engelstalig) post gedeeld, die bereidt je gewoon op het fornuis.

BBQ saus kippenvleugels recept wordt in de Instant Pot Duo voorbereid met de hogedruk kookfunctie. Na de bereiding kun je er voor kiezen om het gelijk op de barbeque of in de oven grill af te maken voor een krokante vel en een mooi gouden kleur. Ik vind een krokante vel en lichtelijk geblakkerd wel lekker, maar niet zover door als “blackened fish/chicken”die je bij de Cajun-keuken kan verwachten.

 

In die keuken is de ‘heilige drie-eenheid’ van belang maar dat bewaar ik voor bij mijn favoriete jambalaya en gumbo binnenkort, hier is alvast een voorproefje van Zwarte Bonen recept (Engelstalig) om alvast op te warmen. OK, terug naar de vleugels.

BBQ saus Kippenvleugels recept Instant Pot

 

BBQ saus kippenvleugels

2 kg hele kippenvleugels (bestaat uit vleugeltip, middenvleugel en vleugelstick) Je kan het ook variëren met 1 kg drumsticks of kippenbouten in 3 delen gehakt.

Optioneel: 1-2 tl gedroogde chilipepers vlokken en/of Cayennepeper. Of verse Spaanse peper, verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes. Gebruik in dit recept geen scherpe pepers zoals Madame Jeanette of Bird’s eye chillies deze zijn te scherp en overheersend.

Voor een beetje pit had ik nu een mix van 1 tl Chili vlokken en Cayenne peper poeder met elkaar gemengd en toegevoegd. Vaak wissel ik af met o.a Sambal Badjak, Thai Siracha saus of Piri Piri kruiden mix Portugees of Afrikaanse versie. Daarmee proeft het net elke keer iets anders terwijl je dezelfde bereidingswijze toepast.

Disclaimer: Deze post bevat affiliate links bij aankoop via het gebruik van deze service links ontvangt Asianfoodtrail een kleine commissie, dat heeft geen invloed op de aankoopsprijs. Voor volledige disclaimer inhoud het artikel bevindt zich in de linker bar of klik hier.

Kook notities

Tips voor Keto, LCHF, Paleo en T2D (type 2 diabetes)

 • Kookliefhebbers kunnen hun eigen suikervrije BBQ-saus maken of kies een goed suikervrij merk zoals bijvoorbeeld in de aanbevelingen hieronder.
 • Voor gebruik in o.a. mijn smoothies of het bakken daarvoor heb ik o.a. erythritol, inulin, Stevia, dadelpasta en Chinese Lo Han Guo als zoetmiddel.
 • Een van mijn favoriete opties die ik nu vaak gebruik is o.a. Lakanto monk fruit suiker het bevat 0 calorieën, heeft een geweldige zoete smaak zonder de lichte bittere nasmaak zoals bij Stevia. Er is ook een Lakanto suikervrij Maple siroop die honing en siroop in recepten kan vervangen zonder enig smaak verlies.
 • Voor het bereiden van sticky BBQ chicken wings kun je deze suikervrij optie gebruiken i.p.v. de calorierijke suikers.
 • Hoofdingrediënt van Lakanto bestaat uit Luo Han Guo, een andere Engelse gebruikte term is “Monk fruit sugar”. Het is kenmerkend vanwege laag calorie en laag glycaemic gehalte als voedsel ingrediënt daarbij 300x zoeter dan gewone suiker.

Luo Han Guo, monkfruit komt oorspronkelijk uit zuid China. In TCM, Traditionele Chinese Geneeskunde is het al eeuwenland een traditioneel medicijn wat toegepast wordt met name voor behandeling van obesitas en diabetes.

Het wordt gebruikt bij bereiding van Chinese medicinale of gewone thee en het koken. Mijn familie gebruikt het maar had hiervoor niet gerealiseerd een verborgen agent te hebben als een gezondheidshulpmiddel. Dat de bijzonder gezonde werking hiervan totaal niet bekend is bij Nederlandse diabetespatiënten en overige consumenten die op hun gezondheid moeten letten.

Sinds het volgen van Keto diet ben ik hier meer bewuster van geworden. Luo Han Guo tea en poedervorm is behalve online eveneens verkrijgbaar bij Aziatische en Chinese supermarkten en Chinese kruidenwinkels.

 

1. BBQ wings Instant Pot dinner tonight 2. Recipe in English


 

Relish, Picalilly, Pickels

Relish is een ingemaakt saus van verschillende soorten groenten en zuur, net als komkommer mosterdsaus relish maar dan met komkommer en mosterd. De Engelse verwijzing Relish betekent niets anders dan ingelegde zoetzure sauzen bereidt met groenten. Dat verschilt t.o.v. de Amerikaanse versie die zijn vaak gebaseerd op een hoofdingredient zoals recept hierboven.

Een van de bekendste relish is eigenlijk van origine de Engelse Picalily, het wordt vaak met bonen en stamppoten gegeten. De kenmerkende mooie gele kleur komt van de geelwortel “Kurkuma”. De fris-zure saus bevat behalve ingemaakte stukjes groenten, azijn, mosterd en kruiden en doet het ook goed als snack saus. Past ook in het rijtje naast ketchup en mayonaise, Patatje Picalilly is een mooi voorbeeld.

Relish zegt misschien niet veel, maar het beeld van Picalilly wel net als de Heinz potten met sandwich spread ook heel populair als typisch broodbeleg. Het is een mengsel van mayonnaise/slasaus gecombineerd met ingemaakte groenten (relish/picalilly).

 

Super easy om snel te maken met maar vier basis ingrediënten, waarbij je extra kruiden of andere smaakmakers eraan kan toevoegen zie recept hieronder. Lekker gewoon op een dubbeldekker boterham, gehaktbal, saucijs en vaak bij stamppot.

Koken met specerijen mijn kruidenkast is net als de winkel van Sinkel, mijn boekenkast net zo. Veel van de kookboeken heb ik o.a. bijeengegaard tijdens mijn reizen met merendeels Engels- of anderstaligen kookboeken.

Nu heb ik twee leuke Nederlandstalige mosterdboeken gevonden, waar ik de titels toch graag met jouw wil delen. Als inspiratie, gewoon om jezelf te verwennen of tip voor komende feestdagen als presentje.

Koken met mosterd neemt je mee in de wereld van mosterd, ontdek de pure smaak van mosterd en hoe het met smaak meer diepte geeft wanneer het verwerkt wordt in verschillende gerechten.
Koop bij bol.com

Mosterd na de Maaltijd brengt verhalen over het koken op een vermakelijk manier hoe het er soms niet aan toe gaat zoals wij het gedacht of gepland hadden.
Koop bij bol.com

Deze post bevat affiliate links, mocht je het product net als ik interessant vinden en tot koop overgaan dan krijg ik daar een bepaald percentage van. Je steunt mij en mijn blog website wanneer via mijn affiliate link een aankoop plaatsvindt. Voor meer informatie lees mijn disclaimer.

Volg de links for andere recepten en informatie

1 | 2 | 3

Komkommers in mosterdsaus relish

Komkommers in mosterdsaus, een relish gebaseerd op een recept uit een Amerikaans boek met de titel “Pickles & Relishes“. Een nieuwe herziene en actuele versie is nu ook in Nederland te bestellen door de link hierboven aan te klikken. Ik kreeg het boek jaren geleden te leen van een vriendin om de recepten te lezen. Inmiddels meerdere inmaakboeken verder denk ik er nog steeds met plezier eraan terug, kan het van harte aan bevelen.

Via dit boek heb ik kennis gemaakt met Andrea Chesman, een zeer productieve Amerikaanse schrijfster over alles wat met eten heeft te maken. Behalve schrijven redigeert zij ook andere kookboeken en heeft daardoor geweldige kennis en inzicht over de Amerikaanse keuken. Zij heeft meerdere succesvolle boeken en bekroonde titels op haar naam staan met veel informatie en lekkere recepten erin, daar maak ik binnenkort een overzichtslijst van.

Dit Engelstalige boek bevat 150 snelle en gemakkelijke recepten om mooie oogstopbrengsten in heerlijke augurken en relishes te verwerken, met behulp van weinig of geen zout. Alle hierin beschreven technieken voldoen aan de huidige USDA-richtlijnen, de Amerikaanse afdeling van Landbouw. USDA voedsel- en waren autoriteit is dé bron voor recentelijk onderzoek gebaseerde aanbevelingen voor de meest gebruikte methoden van het thuis inmaken (bewaren) van voedsel. In 2015 hebben zij een handleiding uitgebracht voor het thuis preserveren van voedsel; The Complete Guide to Home Canning.

Hieronder boeken promotie, waarvan ik twee engelstalige digitale titels in mijn kookboeken collectie heb staan. Ik ben zeer enthousiast over Asian Pickles het is een verzameling van zuid-oost Aziatische recepten, lekker bij-gerechten en plekken die ook bezocht zijn met bijbehorende leuke herinneringen. Meest verrassende in deze reeks is Kansha een Japanse vegan/vegatarische kookboek, waar de basis diepgeworteld is vanuit de boedhistische filosofie en dagelijkse levensstijl. Waar het behoud van natuurlijke bronnen, het tegen gaan van verspilling met daarbij het waarborgen van de hoogstmogelijke voedingswaarde te behouden. De gerechten worden in alle eenvoud als stil levens op een palet in kleine serveerschalen of kommen gepresenteerd. Eten verheven tot kunst zonder te vergeten dat de honger gestild moet worden.

Deze post bevat affiliate Bol.com & Amazon.com links, mocht je het product net als ik interessant vinden en tot koop overgaan dan krijg ik daar een bepaald percentage van. Je steunt mij en mijn blog website wanneer via mijn affiliate link een aankoop plaatsvindt. Voor meer informatie lees mijn disclaimer.

Butter Beans simple Italian style recipe

Pulses have found their way regularly in our weekly dinners and compared to our childhood boring brown and white beans, cooking with spices and herbs sure brightens our palate and lifts up the taste for more. Recycling in the house by reusing various glass jars filled with all kinds of dried beans in plain sight, in stead of storing in the cupboard makes it invisible and forgotten easily. Now I am in the habit of quickly grabbing a bean variety and letting it soak overnight to a maximum of two days if cooking plans changes or I prepare them and store them in the fridge or freezer. For example making re-fried beans recipe for breakfast burrito’s, dip, salads or as a side dish.

I’ve just re-stocked buying soybeans, chickpeas, kidney beans, black-eyed beans and while at it, brought home a bag of butter beans as new addition. Haven’t prepared these creamy whites in a long time, the butter bean is a well-rounded source of nutrition, rich in protein, fiber, iron and B vitamins. Hardly any fat and all these nutrients combined will provide you with everything you need to lose weight, build muscle and feel energetic.

“Lima beans are a very good source of cholesterol-lowering fiber, as are most other legumes. In addition to lowering cholesterol, lima beans’ high fiber content prevents blood sugar levels from rising too rapidly after a meal, making these beans an especially good choice for individuals with diabetes, insulin resistance or hypoglycemia. When combined with whole grains such as rice, lima beans provide virtually fat-free high quality protein. You may already be familiar with beans’ fiber and protein, but this is far from all lima beans have to offer.” (source:whfoods.org)

Butter Beans aka Lima beans

Dried butter beans or Lima beans

For dried beans how-to cooking instructions click on the link for instructions.

Style variations:

With the Italian style recipe here you can easily vary by using Chinese cooking wine, Chinese (or Thai) soybean sauce, Chinese mushroom soy sauce, fresh or dried peppers or other oriental spices as garam masala the variations are endless. Garnish with coriander, spring onion instead for an Asian finish.

Butter Beans Italian style

Butter bean simple Italian style recipe

More Butter Beans nutritional information and links:

Bitter gourd stir fry egg mix preserved & salted

Bitter gourd is very popular vegetable throughout South-East Asian cuisines, you will find this Asian vegetable in soups, stews, stir-fry dishes and healthy juice drinks. Bitter gourd aka Bitter Melon (or Bitter squash) is now widely available in Asian supermarkets and shops.

This uneven textured green vegetable is good for one’s health. Drinking bitter gourd juice is a great way to detox your body, while regularly eating bitter gourd as a part of your daily diet is known to prevent skin ailments and aids a glowing skin. It contains a lots of vitamins ad nutrients and is especially highly beneficial for diabetics for lowering down their blood sugar levels. The bitter taste boosts the immune system and while there is no accounting for taste, you are definitely into Asian food if you serve, cook and eat Bitter gourd often.

Cut in halve, remove seed & pith

Cut in halve, remove seed & pith

Cleaning Bitter Gourd

The secret of appreciating bitter gourd is to make sure you clean the bitter gourd well;

 1. Slice the gourd in half and scrape out all the seeds with membranes and pith (white sponge), leaving only a thin layer of white 2-3mm to the green skin of the bitter gourd and cut in thin slices.
 2. Or cut cylindrical and carefully clean by hollowing and removing the insides out for stuffing and further preparation.
 3. Parboil the remaining flesh (especially with larger cuts) to mellow its strong flavor for a few minutes only, then prepare for casseroles, stir-fries, stews or soups.

With young and smaller bitter gourds I skip parboiling but make sure I clean them well and season during stir-frying, to ensure that bitterness turns into a pleasant flavor adding to the final dish.

Salted Duck eggs, Chicken eggs, Preserved eggs \.jpg.jpeg

From left to right: Salted Duck eggs, Chicken eggs, Preserved eggs

Various eggs

 • Century eggs 皮蛋 pídàn is a Chinese delicacy, preserved duck, chicken or quail eggs in a mixture of clay, ash, salt, quicklime and rice hulls. The traditional method of processing time depends on the method and may take several week up to several months. At present a simplified approach of soaking the eggs in a chemical bath for 10 days speeds up the aging process while wrapped in plastic. We buy both interchanging century eggs wrapped in rice hulls or in plastic packs for convenience, it can be cooked and often used in cold dishes as salads too.
 • Salted duck eggs 咸鸭蛋 xián yā dàn or 咸蛋 xián dàn (salted eggs) is another typical Chinese food preserve made by soaking the duck eggs in brine or in damp salted charcoal. You do not see them often anymore, eggs covered in a thick layer of salted charcoal paste, mostly they are wrapped in plastic containers or vacuum packed. We often eat them as a side dish with congee (rice porridge) or as an ingredient in baking, rice dumplings or stir-fry dishes. You need to cook salted duck eggs before further preparation in cooking or baking.
 • Eggs are a common staple food and one of the most versatile ingredients used in cooking. The most commonly used bird eggs are chicken, duck, goose. In more refined gourmet dishes the two opposites in egg sizes, quail eggs or ostrich eggs may be used.

Bitter gourd stir fry egg mix preserved & salted

While stir fried bitter gourd with eggs is a common dish found in many local South-East Asian cuisines, the origin of this dish is infused by leftover rather than a particular native dish  since we have eaten many bitter gourd egg stir fry versions. The ingredients are more or less the same the used seasonings may differ by locality and cook. A simpler version will be linked here soon.

wpid-20140511_15253101.jpg.jpeg

Sliced bitter gourd, three eggs mix and chopped garlic

Scroll down for this recipe as shown in the image.

 

Note: a word of caution while bitter gourd is highly nutritious, the vegetable should not be eaten or given to allergy sufferers, pregnant women and young children:

 • If you happen to be allergic for melons such as honeydew and cantaloupe (cucurbitaceae plants aka gourd family) you better avoid preparing or eating bitter melon.
 • For pregnant women the vegetable contains laxative component which may cause premature contraction and lead to miscarriages. Contact your doctor first.
 • For very young children, since the plant insulin is very effective in keeping blood sugar levels down it might cause the child sugar levels to drop.
 • For diabetes, you can add bitter melon to your diet but MUST check you blood sugar level and consult your doctor if in treatment with sugar medication, because bitter melon can cause your blood sugar levels fall dramatically if consumed too excessively.

Quinoa Tabbouleh Salad Gluten-free

Many summers back we had an impromptu BBQ dinner with friends at our Taiwanese home. Our guests brought Pot Luck to our home, one of the dishes a fantastic Tabbouleh salad made with bulgur. My first attempts to remake Tabbouleh was disappointing since then I learned of my mistakes such as not squeezing hard enough to remove all liquid.

While parsley is the main herb ingredient, you can easily make adaptations with other herb options. Based on this salad but creating a different taste is by adding 1 tablespoon of sun-dried tomato tapenade instead of tomato puree for a pronounced flavour.

A healthy dish with memories, running out of bulgur gave room for another twist by preparing this salad with Quinoa seed. With every bite, the seeds will pop a little giving it an extra dimension.

 

With no fresh lemons available nor bottles of lemon juice, I substituted with Chinese rice vinegar and adjust seasonings for the olive oil based dressing. The same reason I tried Apple vinegar which would be my last resort since it has a higher acidity you need less. So start with just one tablespoon and increase with half if needed.

Last summer our youngest came back from her holiday in Morocco with student peers. She brought Aragan oil purchased from a local vendor in a small village. There’s a reason why it is called Moroccan liquid gold as one of the rarest oils in the world.

The nutty taste and fragrance is absolute heaven! I am not an exaggerating type but Aragan oil really does give an extra dimension to salad dishes. If not available you can replace with walnut oil, olive oil will work but has a different end taste.

Liquid gold, it is an unequalled and understandably rare commodity outside of Morocco. A food gem in my kitchen cabinet for as long as the treasured food gift last.

Quinoa Tabbouleh Salad, Power food

Quinoa Tabbouleh Salad


Quinoa Tabbouleh Salad

Quinoa is a basically a powerhouse full of nutritional value and a good choice on the menu. A super grain high in protein and fibre, an ancient seed re-ignited as a super food. If Aragan oil is gold liquid than the mother grain of the Inca’s are gold nuggets. Apparently, NASA sent astronauts into space with Quinoa on the menu as the power food.

Today’s Tabbouleh version has no parsley, instead, it is prepared with fresh mint and coriander. You can serve the dish for lunch with bread, dinner or barbeque as a side dish.

For other salad inspiration, try our Red Beet Salad with Orange, Feta Cheese, Mint recipe or Yum Nua Thai Beef Salad recipe.